Μείζων Κατάθλιψη

Μείζων Κατάθλιψη

Έχουμε δει αρκετές περιπτώσεις και αρκετά άτομα να παραπονιούνται ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Πολλά άτομα ίσως να πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι μόνο μιας μορφής αλλά είναι περισσότερες.

Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με την σημαντικότερη καταθλιπτική διαταραχή και η οποία είναι η Μείζων Κατάθλιψη.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της μείζων κατάθλιψης είναι οι αρνητικές σκέψεις αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν ελπίδα όσο αφορά το μέλλον πιστεύοντας ότι δεν μπορεί αυτό να γίνει καλύτερο.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα για να πούμε ότι κάποιο άτομο πάσχει από μείζων κατάθλιψη; Θα μπορούσε να λεχθεί ότι τα συμπτώματα είναι εννέα στον αριθμό αλλά δεν αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο θα πρέπει να εμφανίσει όλα τα πιο κάτω συμπτώματα. Σε περίπτωση όπου εμφανιστούν στο άτομο πέντε ή περισσότερα από τα πιο κάτω συμπτώματα τότε μπορεί να ειπωθεί ότι κάποιο άτομο πάσχει από μείζων κατάθλιψη.

Τα εννέα συμπτώματα της μείζων κατάθλιψης είναι: καταθλιπτική διάθεση (το άτομο να έχει καταθλιπτικά συναισθήματα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και αυτό να γίνεται καθημερινά, κλαίνε τις περισσότερες ημέρες χωρίς εμφανή λόγο, η διάθεση τους φαίνεται τόσο από την εμφάνιση αλλά και την έκφραση του προσώπου τους), νιώθουν μοναξιά και ότι βαριούνται ενώ δεν ευχαριστιούνται και δεν νιώθουν πόνο σχεδόν για τίποτα αφού νιώθουν ένα μεγάλο κενό, μπορεί να αισθανθούν άγχος, εκνευρισμό και ένταση.

Ακόμη συμπτώματα είναι και τα εξής: παραπονιούνται για σωματικά προβλήματα π.χ ίλιγγο, η καταθλιπτική διάθεση κορυφώνεται τις πρωινές ώρες), χάνουν το ενδιαφέρον και την ευχαρίστηση τους για συνηθισμένες ασχολίες (π.χ τα άτομα δεν έχουν ενδιαφέρον για διάφορες δραστηριότητες τις οποίες εκτελούσαν μέχρι τώρα ενώ δεν νοιώθουν ευχαρίστηση όταν τους συμβεί κάτι καλό, όταν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά δεν σηκώνονται από το κρεβάτι).

Στην συνέχεια υπάρχουν και άλλα συμπτώματα της μείζων κατάθλιψης τα οποία είναι: διαταραχές στην όρεξη (π.χ το άτομο χάνει βάρος γιατί δεν έχει όρεξη να φάει ή αυξάνεται το βάρος του γιατί τρώει πολύ), διαταραχές ύπνου (π.χ αϋπνία, ανήσυχος ύπνος, ξυπνάνε νωρίς ή κοιμούνται πάρα πολύ), ψυχοκοινωνική διαταραχή (π.χ ανησυχία, υπερκινητικότητα, επιβράδυνση η οποία μπορεί να εμφανίζεται αργές κινήσεις, ομιλία αλλά και σκέψη.

Όλα τα πιο πάνω κάνουν το άτομο να φαίνεται ότι πάσχει από κόπωση), απώλεια ενέργειας (υπάρχει καθημερινά κόπωση, το άτομο νοιώθει εξαντλημένο χωρίς ενέργεια κάτι το οποίο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις επηρεάζει το άτομο σε μεγάλο βαθμό αφού δεν μπορεί να κάνει ούτε τα βασικά πράγματα ούτως ώστε να επιβιώσει).

Επίσης όσο αφορά τα συμπτώματα υπάρχουν ακόμη τρία τα οποία μπορεί να εμφανιστούν και τα οποία είναι: συναισθήματα αναξιότητας και υπερβολικής ενοχής (π.χ αισθάνονται ανίκανοι με ενοχές οι οποίες δεν είναι σωστές αφού δεν βασίζονται στα γεγονότα, βλέπουν τα πράγματα γύρω τους με απαισιοδοξία κάνοντας παράπονα για τωρινές και παρελθοντικές αποτυχίες αλλά και για το ότι έχασαν κάποια υλικά αγαθά ή κάποια αγάπη), υπάρχει δυσκολία στην σκέψη αλλά και στο να συγκεντρωθούν (δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις αφού είναι αναποφάσιστοι αλλά και υπάρχει δυσκολία ούτως  ώστε να σκεφτούν και να συγκεντρωθούν, να θυμηθούν κάποια πράγματα της ζωής τους), το άτομο κάνει σκέψεις όσο αφορά τον θάνατο και την αυτοκτονία ξανά και ξανά (π.χ γιατί αισθάνονται ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει αυτό).

Η μείζων κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Με ποιους όμως τρόπους μπορεί να γίνει αντιληπτή στα παιδιά, στους εφήβους και στους ηλικιωμένους; Όσο αφορά τα παιδιά μπορεί να γίνει μέσω των σωματικών προβλημάτων ενώ στους εφήβους ως αντιδραστικότητα και θυμό. Όσο αφορά τους ηλικιωμένους είναι λανθασμένη η πεποίθηση πως η κατάθλιψη είναι κάτι φυσικό στα άτομα τα οποία είναι σε μεγάλη ηλικία. Γι’αυτό άλλωστε και είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί. Τέλος αρκετοί ηλικιωμένοι νιώθουν ντροπή για αυτό που νιώθουν με αποτέλεσμα να μην ζητούν βοήθεια και να πιστεύουν ότι φταίνε οι ίδιοι για ότι τους συμβαίνει (κατηγορώντας τους εαυτούς τους).

Ακόμη μπορεί να λεχθεί ότι υπάρχει ήπια, μέτρια και σοβαρή μορφή της μείζων κατάθλιψης. Επιπρόσθετα τα συμπτώματα τα οποία έχουμε αναλύσει πιο πάνω μπορούν να βοηθηθούν και να εμφανιστούν μέσω των πιο κάτω: φάρμακα (π.χ αντιβιοτικά, παυσίπονα), ουσίες, ασθένειες, αντίδραση στο πένθος (π.χ οι ενοχές μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στην μείζων κατάθλιψη).

Επιπρόσθετα θα αναφερθούν κάποια άλλα στοιχεία όσο αφορά την μείζων κατάθλιψη και τα οποία είναι: κάποιο γεγονός το οποίο προκαλεί άγχος στο άτομο μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικό επεισόδιο, η κατάθλιψη μπορεί να φύγει όταν περάσει ο χρόνος χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια αλλά πιθανόν να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,

Τέλος υπάρχουν και τα εξής στοιχεία: τα άτομα τα οποία πέρασαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο το πιο πιθανόν να εμφανίσουν και δεύτερο επεισόδιο (αυτή η πιθανότητα αυξάνεται σε κάθε νέο επεισόδιο), σε περίπτωση όπου τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι αλλεπάλληλα τότε διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό η ζωή του ατόμου, τα άτομα αυτά ως συνήθως έχουν την τάση (προδιάθεση) να καταναλώνουν ουσίες με πιο συχνή την χρήση αλκοόλ.

Αυτά λοιπόν είχαμε να πούμε σήμερα όσο αφορά την μείζων κατάθλιψη. Θα τα ξαναπούμε στα επόμενα άρθρα με ακόμη περισσότερα θέματα όσο αφορά κάποιες άλλες μορφές κατάθλιψης και όχι μόνο. Γεια σας.

Έχει διαβαστεί 3173 φορές