Κρίση Πανικού

Κρίση Πανικού

Πολλοί είναι οι άνθρωποι γύρω μας οι οποίοι πάσχουν από κρίσεις πανικού και ίσως να μην το γνωρίζουν. Τι είναι και πως μπορώ να καταλάβω εάν η κατάσταση στην οποία επέρχομαι είναι κρίση πανικού;

Αρχικά να πούμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό βάση του οποίου μπορούμε να αντιληφθούμε ότι πιθανόν να έχουμε κρίση πανικού τα οποία είναι: η αίσθηση του έντονου άγχους και του φόβου όπως και του πανικού, η αίσθηση απώλειας του ελέγχου και του επερχόμενου θανάτου.

Το πιο πάνω σύμπτωμα αυξάνεται σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει κίνδυνο αλλά και έτσι να θέλει να ξεφύγει από την συγκεκριμένη κατάσταση. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι οι κρίσεις αυτές είναι σύντομες και εκδηλώνονται χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε προειδοποίηση. Συνήθως μέσα σε 10 λεπτά η κρίση φτάνει στην κορύφωση της.

 Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα τα οποία έχει η κρίση πανικού. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα λοιπόν είναι: ταχυπαλμία (αυξάνεται ο ρυθμός με τον οποίο κτυπά η καρδία ή νιώθει ότι θα σπάσει η καρδιά του), ιδρώτας, ρίγος, έξαψη, πόνος στο στήθος, αίσθημα ασφυξίας ή ότι πλακώνεται το στήθος του, δύσπνοια, το άτομο αισθάνεται πως κλείνει ο λαιμός του, ναυτία, αισθάνεται ζαλάδες, μουδιάζουν τα χέρια του ατόμου, το άτομο αισθάνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο, φοβάται ότι έρχεται ο θάνατος για τον ίδιο ή πως θα τρελαθεί.

Επιπρόσθετα υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα όπως για παράδειγμα ότι το άτομο πιστεύει ότι έχει κάποιο βιολογικό πρόβλημα (π.χ ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή) με αποτέλεσμα να πηγαίνει στο νοσοκομείο. Ακόμη ένα τελευταίο σύμπτωμα είναι το γεγονός ότι τα άτομα τα οποία πάσχουν από κρίσεις πανικού πηγαίνουν σε παθολόγους πολύ συχνότερα (επτά φορές περισσότερο) από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ακόμη υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη κρίσης πανικού: οι απροσδόκητες οι οποίες εμφανίζονται ξαφνικά, οι συνδεδεμένες με συγκεκριμένες καταστάσεις οι οποίες εμφανίζονται όταν περιμένουμε μία συγκεκριμένη κατάσταση ή αμέσως μετά από κάποια κατάσταση, οι προδιατεθειμένες από καταστάσεις οι οποίες τείνουν να εμφανίζονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις (κάτι το οποίο όμως δεν είναι απόλυτο, δηλαδή δεν γίνεται πάντα).

Πότε όμως μπορούμε να μιλήσουμε για κρίση πανικού; Θα πρέπει το άτομο να παρουσιάζει τουλάχιστον 4 από τα πιο πάνω συμπτώματα κατά την διάρκεια 4 επεισοδίων πανικού και για διάρκεια τουλάχιστον 4 εβδομάδων. Συνήθως η κρίση διαρκεί από 20 μέχρι 30 λεπτά και αρχίζει κατά την εφηβεία ή την νεανική ηλικία. Επιπρόσθετα τα πιο πάνω συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλα τα άτομα τα οποία πάσχουν από κρίση πανικού.

Κάποια άλλα στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού είναι: ο φόβος ο οποίος έχει το άτομο για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα κρίση πανικού είναι σημαντικός παράγοντας ο οποίος από μόνος του μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματα της κρίσης πανικού. Επίσης στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την έναρξη της κρίσης πανικού (π.χ το σημείο το οποίο έγινε) είναι κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε νέο επεισόδιο.

Όσο αφορά τα αίτια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κρίση πανικού είναι: βιολογικοί παράγοντες (ενεργοποιείται ο μηχανισμός «φυγής ή πάλης» όταν υπάρχει μια απειλητική για το άτομο κατάσταση κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση αδρεναλίνης από το νευρικό σύστημα).

Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός σε αρκετές περιπτώσεις ενεργοποιείται χωρίς οποιοδήποτε κίνδυνο λόγω λανθασμένης ερμηνείας κάποιας κατάστασης από το άτομο. Επίσης δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου το άτομο ερμηνεύει λανθασμένα ένα σωματικό σύμπτωμα ως απειλητικό με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόβος και το άγχος αλλά και να κάνει το άτομο πιο απειλητικές σκέψεις. Όλα τα πιο πάνω έχουν ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις το άτομο να οδηγείται σε μία νέα κρίση πανικού.

 Τέλος υπάρχουν και τα συγκεκριμένα αίτια: κληρονομικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί/ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ γονεϊκή παραμέληση και κακοποίηση που βάση ερευνών σχετίζεται σημαντικά με την εμφάνιση της διαταραχής πανικού, η ανασφαλής προσκόλληση του κατά τα παιδικά χρόνια κάτι το οποίο μπορεί να σχετίζεται με την συγκεκριμένη διαταραχή στην ενηλικίωση), το περιεχόμενο των σκέψεων του ατόμου (π.χ όταν αποφεύγει την διαταραχή είναι κάτι το οποίο στην ουσία την διατηρεί), ψυχοδυναμικές εξηγήσεις (π.χ το άτομο αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο).

Βάση όλων των πιο πάνω μπορεί να επεξηγηθεί τι είναι η κρίση πανικού και πως μπορεί κάποιος να την προλάβει αλλά και να αντιληφθεί ότι πάσχει από αυτή. Ελπίζω να βοηθηθήκατε από το συγκεκριμένο άρθρο και να μπορείτε στο μέλλον να αντιληφτείτε τι είναι η κρίση πανικού.

Θα τα πούμε ξανά την επόμενη εβδομάδα με ακόμη ένα άρθρο. Να είστε καλά. Τα λέμε.

Έχει διαβαστεί 1690 φορές
Νευρογενής Βουλιμία
Επόμενο άρθρο
Νευρογενής Βουλιμία