Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε γενικά για τις διαταραχές της προσωπικότητας.
Τι είναι οι διαταραχές της προσωπικότητας; Πότε μπορούμε να πούμε ότι ένα άτομο πάσχει από κάποια από αυτές τις διαταραχές; Ποια είναι τα γνωρίσματα τα οποία τις χαρακτηρίζουν; Όλα αυτά θα αναλυθούν πιο κάτω στο σημερινό μας άρθρο.
Για να μπορεί λοιπόν κάποιος να μιλήσει για διαταραχές της προσωπικότητας θα πρέπει τα «συστατικά» τα οποία απαρτίζουν την προσωπικότητα κάποιου ατόμου να είναι δυσπροσάρμοστα και δύσκαμπτα. Επιπρόσθετα θα πρέπει αυτά τα «συστατικά» να είναι τέτοια που να δημιουργούν στο άτομο μια σημαντική και έντονη υποκειμενική ενόχληση ή να του προκαλούν σημαντική μείωση στην λειτουργικότητα του.
Ακόμη κατά το DSM-IV-TR όταν μιλάμε για διαταραχές της προσωπικότητας τότε αφορά τον διαρκή τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το άτομο αλλά και το προσωπικό του βίωμα τα οποία διαφέρουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τα επιθυμητά επίπεδα τα οποία ορίζει το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει το συγκεκριμένο άτομο.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των ατόμων τα οποία πάσχουν από διαταραχές της προσωπικότητας και τα οποία είναι μακριά από αυτό το οποίο ορίζεται ως φυσιολογικό αλλά και μπορούν να θεωρηθούν χαρακτηριστικές πτυχές παθολογικών προσωπικοτήτων;
Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λοιπόν είναι τέσσερα και είναι τα εξής: όσο αφορά την σκέψη τους (δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αυτά μπορούν να αντιληφθούν και να ερμηνεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τα άτομα και τα γεγονότα τα οποία συμβαίνουν γύρω τους), σε σχέση με το συναίσθημά τους (η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου ποικίλει και αυτό είναι ανάλογο της συναισθηματικής επιπέδωσης στην έντονη δραματικότητα), όσο αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις τις οποίες έχουν με τα άτομα με τα οποία συναναστρέφονται, στην δυνατότητα την οποία έχουν τα άτομα αυτά να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους (και σε ποιο βαθμό μπορούν να έχουν τις συγκεκριμένες παρορμήσεις υπό τον έλεγχο τους).
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο αφορά τις διαταραχές της προσωπικότητας είναι: το γεγονός ότι για να μπορεί να διαγνωστεί ότι κάποιο άτομο πάσχει από κάποια από τις συγκεκριμένες διαταραχές θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη φάση της εφηβείας του. Το πιο πάνω γίνεται για τον λόγο ότι οι διαταραχές της προσωπικότητας ξεκινάνε στην αρχή της ενήλικης ζωής του ατόμου και σχετίζονται με τον συνολικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί κάποιο άτομο.
Δεν είναι όμως μόνο το πιο πάνω στοιχείο το οποίο είναι σημαντικό και αφορά τις διαταραχές της προσωπικότητας. Υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία τις αφορούν και θα τα αναφέρουμε στην επόμενη παράγραφο. Τα στοιχεία αυτά είναι επίσης αρκετά σημαντικά και θα ήταν καλό να τα γνωρίζει κάποιο άτομο το οποίο ασχολείται με τις συγκεκριμένες διαταραχές ή ίσως γνωρίζει κάποιο άτομο που πάσχει από αυτές.
Τα στοιχεία λοιπόν τα οποία αφορούν τις διαταραχές της προσωπικότητας είναι: το γεγονός ότι είναι χρόνιες, το άτομο το οποίο πάσχει από αυτές δεν πιστεύει ότι έχει κάποιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει, οι διαταραχές της προσωπικότητας δεν επηρεάζουν την επαφή την οποία έχει ο πάσχον με την πραγματικότητα, το άτομο το οποίο πάσχει από αυτές στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως ένα βαθμό μέσα στο περιβάλλον του, οι συγκεκριμένες διαταραχές εμφανίζονται σε ένα ποσοστό μεταξύ του 5 και 15 τοις εκατόν του πληθυσμού.
Ακόμη υπάρχουν και τα εξής στοιχεία τα οποία είναι εξίσου σημαντικά και αφορούν τις διαταραχές της προσωπικότητας: λόγω της διαταραχής από την οποία πάσχει το άτομο υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει προβλήματα στον εαυτό του αλλά και στους γύρω του για τον λόγο ότι σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στα άτομα τα οποία βρίσκονται γύρω του και όχι στον εαυτό του (π.χ αυτά τα άτομα μπορεί να είναι η οικογένεια του ή οι φίλοι του), η συχνότητα των διαταραχών της προσωπικότητας μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου.
Τέλος οι διαταραχές τις προσωπικότητας είναι δέκα στον αριθμό και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: την ομάδα Α (παρανοειδής, σχιζοειδής, σχιζότυπη), την ομάδα Β (αντικοινωνική, μεταιχμιακή, δραματοειδής, ναρκισσιστική), την ομάδα Γ (αποφευκτική, εξαρτημένη, ψυχαναγκαστική).
Αυτά λοιπόν είχαμε να αναφέρουμε στο σημερινό μας άρθρο σχετικά με τις διαταραχές της προσωπικότητας. Ελπίζω να σας βοήθησε να αντιληφθείτε κάποια στοιχεία τα οποία της αφορούν και να μπορείτε να παρέχεται την απαιτούμενη βοήθεια είτε στον ίδιο σας τον εαυτό είτε σε κάποια άτομα του στενού σας περιβάλλοντος σε περιπτώσεις τις οποίες αυτό χρειάζεται.
Από την επόμενη εβδομάδα θα αναλύονται κάποιες από τις διαταραχές της προσωπικότητας πιο εκτεταμένα και πιο συγκεκριμένα. Τα λέμε, να είστε καλά.