Όλοι γνωρίζουμε τι είναι η αυτοκτονία και αρκετοί έχουμε συναντήσει άτομα τα οποία μπορεί να το έχουν προσπαθήσει. Ή τουλάχιστον να έχουν διαμαρτυρηθεί ότι θέλουν να το προσπαθήσουν.
Πως όμως προκαλείται και σε ποιους είναι η πιο συχνή; Στους άνδρες ή στις γυναίκες; Στην συνέχεια θα δούμε ποιοι παράγοντες την προκαλούν, τα ενδεικτικά σημάδια, κάποια στοιχεία όσο αφορά τις αυτοκτονίες αλλά και κάποιους μύθους γύρω από αυτήν.
Αρχικά θα αναφέρουμε τους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στην αυτοκτονία. Ποιοι είναι λοιπόν οι συγκεκριμένοι παράγοντες; Αρκετοί πιστεύουν ότι τους γνωρίζουν και σίγουρα θα γνωρίζουν μερικούς από αυτούς αλλά ας τους αναφέρουμε πιο κάτω.
Οι παράγοντες λοιπόν οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονία είναι: όταν η ηλικία του ατόμου είναι άνω των 45, όταν υπάρχει εξάρτηση από το οινόπνευμα, όταν το άτομο έχει κάνει ξανά απόπειρα για να αυτοκτονήσει, όταν υπάρχει στο άτομο η υπάρξει των συναισθημάτων της οργής, της ευερεθιστότητας και της βίας, το άτομο να είναι άντρας, όταν υπάρχει άρνηση από την πλευρά του άτομου ούτως ώστε να ζητήσει βοήθεια, να υπάρχει ιστορικό νοσηλείας του άτομου σε κάποια ψυχιατρική κλινική, το άτομο να είναι απομονωμένο π.χ να είναι χήρο ή διαζευγμένο, η σωματική υγεία του ατόμου να έχει απωλέσθη, το άτομο να έχει χάσει κάποιο δικό του άτομο πρόσφατα ή να έχει βιώσει την κατάσταση χωρισμού.
Εκτός όμως από τους συγκεκριμένους παράγοντες υπάρχουν και κάποια ενδεικτικά σημάδια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν κάποιο άτομο στην αυτοκτονία. Δεν έχετε αναρωτηθεί αρκετές φορές ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιο γνωστό σας άτομο και ταυτόχρονα να φοβάστε για το ότι μπορεί να κάνει κάτι κακό; Αν ναι τότε θα πρέπει να δώσετε σημασία στα πιο κάτω σημάδια. Έτσι ίσως καταφέρετε να προλάβετε κάτι κακό το οποίο μπορεί να συμβεί.
Τα σημάδια αυτά είναι επτά και είναι τα πιο κάτω: να υπάρχουν εκφράσεις απελπισίας στο άτομο, να έχει ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, να υπάρχουν απειλές ότι θα αυτοκτονήσει, να υπάρχουν αλλαγές στην προσωπικότητα του ατόμου, το άτομο να έχει υποστεί σοβαρή μορφή κατάθλιψης, το άτομο να διαμοιράζει τα αγαπημένα του αντικείμενα, να μην κάνει μελλοντικά σχέδια και να μην ενδιαφέρεται για αυτά. Τα πιο πάνω είναι τα ενδεικτικά σημάδια μέσω των οποίων μπορεί κάποιο άτομο να οδηγηθεί σε αυτοκτονία και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.
Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για κάποια άλλα στοιχεία τα οποία αφορούν την αυτοκτονία όμως είναι λίγο πιο γενικά. Αυτά τα στοιχεία είναι: είναι το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 45 χρόνια παγκόσμια οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 60 τοις εκατό, η κατάθλιψη θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για να οδηγηθεί κάποιο άτομο σε αυτοκτονία, οι γυναίκες κάνουν περισσότερες φορές από τους άνδρες απόπειρα αυτοκτονίας (εως και 3 φορές περισσότερο) παρόλα αυτά οι δεύτεροι έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας (αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης).
Κάποια άλλα στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την αυτοκτονία είναι: οι άνδρες επιτυγχάνουν περισσότερο όσο αφορά την αυτοκτονία γιατί χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους από ότι οι άνδρες (π.χ οι γυναίκες χρησιμοποιούν χάπια, κόψιμο φλέβας ενώ οι άνδρες χρησιμοποιούν όπλα, θηλιά στον λαιμό), σε ηλικίες μεταξύ 15 ετών και 40 είναι η τρίτη κατά συχνότητα αιτία θανάτου, το όπλο είναι η πιο πετυχημένη μέθοδος αυτοκτονίας αφού το ποσοστό επιτυχίας φτάνει στο 80% σε αντίθεση με το 10% το οποίο φτάνει όταν χρησιμοποιείται άλλη μέθοδος.
Ακόμη υπάρχουν και τα συγκεκριμένα στοιχεία: στο 40% των παιδιών και των εφήβων υπάρχει η σκέψη της αυτοκτονίας για τουλάχιστο 1 φορά, για τα καταθλιπτικά άτομα υπάρχει το ρίσκο της αυτοκτονίας για ένα ποσοστό μεταξύ 10 με 15 τοις εκατό, στους ψυχιατρικούς ασθενείς υπάρχει το ρίσκο αυτοκτονίας μέχρι και 12 φορές περισσότερο, αρκετά άτομα τα οποία αυτοκτόνησαν έχουν ζητήσει βοήθεια την οποία όμως δυστυχώς δεν είχαν για τον λόγο ότι δεν υπήρχε σωστή διάγνωση,
Σχετικά με τα στοιχεία υπάρχουν και τα πιο κάτω: οι αυτοκτονίες παρουσιάζονται πιο συχνά την άνοιξη και το καλοκαίρι, το 50% των ατόμων τα οποία αυτοκτονούν έχουν τουλάχιστον αποπειραθεί ακόμη μία φορά, το διαζύγιο ή η χηρεία αυξάνει την πιθανότητα 4 με 5 φορές, όταν δεν υπάρχει κοινωνική και οικογενειακή στήριξη με αποτέλεσμα το άτομο να απομονώνεται υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονίας.
Τέλος θα δούμε λίγους μύθους όσο αφορά την αυτοκτονία και κατά πόσο ισχύουν ή όχι. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι παρόλα αυτά θα παρουσιάσουμε ενδεικτικά μερικούς από αυτούς.
Κάποιοι από τους μύθους γύρω από την αυτοκτονία λοιπόν είναι: είναι πολύ εύκολο να βρεθούν τα αίτια της αυτοκτονίας (αυτό είναι μεγάλο λάθος για τον λόγο ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα αίτια για τα οποία κάποιο άτομο αποφάσισε να αυτοκτονήσει), η αυτοκτονία είναι απόδειξη ψύχωσης (τα περισσότερα άτομα τα οποία αυτοκτονούν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα), όταν βελτιωθεί η κατάθλιψη μειώνεται και η πιθανότητα αυτοκτονίας (λάθος γιατί τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη αυτοκτονούν όταν νιώσουν καλύτερα και έχουν αυξημένη ενέργεια), όσα άτομα αυτοκτονούν έχουν κατάθλιψη (λανθασμένη άποψη γιατί η κατάθλιψη δεν είναι η μόνη αιτία η οποία μπορεί να οδηγήσει κάποιο άτομο στην αυτοκτονία).
Με μερικούς από τους μύθους γύρω από την αυτοκτονία λοιπόν κλείνουμε και το σημερινό μας άρθρο. Ελπίζω να ήταν ένα άρθρο το οποίο να σας βοήθησε να αντιληφθείτε τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιο αγαπημένο σας άτομο μπορεί να κάνει την συγκεκριμένη σκέψη και να μπορέσετε να το βοηθήσετε. Επίσης ελπίζω να ενημερωθήκατε μέσω του άρθρου ακόμη περισσότερο για την αυτοκτονία αλλά και να έχετε αλλάξει κάποια από τα στερεότυπα τα οποία πιθανόν να είχατε γύρω από το θέμα.
Θα επιστρέψουμε με ακόμη περισσότερα θέματα στα επόμενα άρθρα. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.